2015. február 7., szombat 10:50

A Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége közleménye
    Budapest, 2015. február 7., szombat (OS) - MÉGIS VAN REMÉNY! A KÚRIA HELYT ADOTT FELÜLVIZSGÁLATI KÉRELMÜNKNEK, ÍGY ÚJRAINDUL A KÉT KÖZÉRDEKŰ KERESET(AZ OTP ÉS AZ UNICREDIT ELLEN) A DEVIZA-ELSZÁMOLÁSÚ PEREKBEN.

2012 októberében vette át a Fővárosi Törvényszék a dr. Kende Péter ügyvéd által kidolgozott két közérdekű keresetet, az OTP (és az UniCredit) Bank deviza-elszámolású jelzáloghiteleinek ügyében. A bíróság először befogadta a keresetet, majd megváltoztatta saját döntését és megszüntette a pert, mondván: a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége (amelynek nevében indítottuk a pereket) nem működik még két éve, márpedig a fogyasztóvédelmi törvény ezt megköveteli ahhoz, hogy közérdekű keresetet adhasson be. Fellebbezésünket a másodfok elutasította. Felülvizsgálati kérelmet adtunk be a Kúriára, amely most annak helyt adott. Megállapította, hogy az első- és másodfokú végzések törvénysértők. Kimondta, hogy a Ptk, illetve a fogyasztóvédelmi törvény felhatalmazása alapján történő keresetindítás valóban két különböző perfajta. Ennek alapján az elsőfokú bíróságot az eljárás lefolytatására kötelezte, azzal, hogy keresetünkkel érdemben kell foglalkoznia. Ennek alapján a Fővárosi Törvényszék egyelőre felfüggesztette e pert, hiszen a tavaly a parlamentben született e tárgyú törvények ezt tették kötelezővé. Amint azonban az előírt feltételek bekövetkeznek (megvannak a felülvizsgált elszámolások), elindítja közérdekű pereinket. Továbbiak: www.devizaados.hu
    Kiadó: Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége