2015. február 23., hétfő 12:02

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. február 23., hétfő (OS) - Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elnöklésével 2015. február 23-án megtartotta alakuló ülését a Gulág Emlékbizottság, mely a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából létrehozott testület.

    A Bizottság alakuló ülésén Balog Zoltán elmondta, a második világháború lezárása nem a dolgok elrendezését, a borzalmak végét, hanem újabb hazugságokat, szenvedést és igazságtalanságot hozott sokak életébe. Az egyik legnagyobb szenvedés az volt, hogy minderről még beszélni sem lehetett – emlékeztetett a miniszter bevezetőjében.

A tárcavezető kiemelte, a kormány a Málenkij robot 70. évfordulóján folytatja a történelmi bűnökkel való szembenézést. Beszédében kifejtette:  a mai Magyarország területéről mintegy 200-230 ezer lakost hurcoltak el, közülük 150-170 ezer civil férfit és fiút hadifogolyként, 50-60 ezer németet internáltként. A korabeli 172 ezer km2 területű Magyarországról mintegy 300 ezer civilt vetettek fogságba. A deportáltak 30-40%-a, de voltak olyan települések, ahol több mint 60%-a halt meg. Többségük a lágerek környékén, jeltelen tömegsírokban, ritkábban egyszemélyes sírokban, vagy a hazafelé vezető vasútvonalak mentén lett elhantolva. Elhalálozásukról a szovjet szervek semmiféle hivatalos értesítést nem adtak. A tárcavezető hozzátette: azokról is külön meg kell emlékezni, akik a kint szerzett betegségeikbe haltak bele.


    Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.