2015. március 2., hétfő 17:48

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló közleménye
    Budapest, 2015. március 2., hétfő (OS) -

    Egy meglepő fordulat az Országgyűlésben napirend előtt
- Bolgár tavaszváró hagyomány- "Martenica"
2015. március 2-án az Országgyűlésben a bolgár nemzetiségi szószóló napirend előtt köszöntötte képviselőtársait és Magyarország polgárait bolgár népszokás – tavaszváró hagyomány szerint. A történelmi eseményhez határozati házszabálytól való eltérés volt szükséges. A felszólalás előtt kiosztásra került a martenica ( márciuska ) minden képviselőnek az Országgyűlésben.A hagyományainknak megfelelően március elsején, a naptári tavasz beköszöntével szoktuk kitűzni a kétszínű fonalat. A piros szín távol tartja a gonosz szellemeket, a fehér egészséget és boldogságot hoz. A néphit szerint addig kell viselni a martenicát, amíg megpillantjuk az első gólyát vagy fecskét. Ilyenkor gyümölcsfa rügyező ágaira kötjük, vagy kő alá rejtjük.  A fára kötött martenica bő termést hoz, a kő alá rejtett pedig elűzi a gonoszt, betegségeket, bogarakat. Sose szabad kidobni, mert akkor vele együtt kidobjuk a szerencsénket.
A martenica az egyik legautentikusabb bolgár tradíció. A hagyomány a bolgár államalapító Aszparuh kán idejéhez nyúlik vissza. Erős, pozitív jelentősége évszázadokon keresztül hordozza magával a közelgő tavasz jókívánságát – hogy legyünk egészségesek!
Bár a martenica szokása Magyarországon ismeretlen, egyes elemei mégis fellelhetők a magyar népi hagyományokban. Különösen a piros szín bajelhárító funkciójára találni sok példát.


        
    Kiadó: Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.