2015. március 3., kedd 13:35

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye (1.rész)
    Budapest, 2015. március 3., kedd (OS) - Célegyenesbe érkezett a végrehajtói kamara átvilágítása

    A végrehajtói kamara átvilágítása a célegyenesbe érkezett. Tavasszal a Kormány elé kerül az a koncepció, amely alapján kiépül a transzparens módon, gazdálkodásában felelősen, a jogszabályoknak, továbbá az általános etikai szabályoknak megfelelő módon, erkölcsösen és közhitelesen működő szervezet.
    Az Igazságügyi Minisztérium az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom erősítése érdekében 2014-ben megkezdte a bírósági végrehajtói rendszer felülvizsgálatát. Ennek érdekében olyan – azóta hatályba is lépett – törvénymódosítás és kormányrendelet elfogadását kezdeményezte, amely az első lépés a hatékony, tisztességes és átlátható végrehajtás megteremtése felé vezető úton. Az elmúlt időszakban ugyanis mind a végrehajtást kérők, mind a végrehajtást elszenvedők számos kifogást emeltek és panaszt tettek. Az Igazságügyi Minisztérium felügyeleti jogkörében eljárva miniszteri biztost nevezett ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé, valamint az elfogadott törvény és kormányrendelet alapján az önálló bírósági végrehajtók ügyvitelének, hivatali működésének és magatartásának rendszeres ellenőrzése, továbbá a végrehajtókkal, kapcsolatos panaszügyek intézésének a felügyelete 2015. március elsejétől az Igazságügyi Hivatal feladata.

    Kiadó: Igazságügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.