2015. március 3., kedd 16:54

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közleménye
    Budapest, 2015. március 3., kedd (OS) - A Buda-Cash brókerbotrány okozta első döbbeneten túl van a közvélemény. Némi megnyugvással vette tudomásul, hogy az állam ellenőrző funkciója jól működik, és megfelelő kártérítési kötelezettséget vállal.

    Van azonban az ügynek politikai tanulsága, és súlyos társadalmi következménye is: sem egy politikai párt vezetésébe, sem a kormány közelébe nem szabad engedni a pénzvilág érdekeinek kiszolgálóit.
Mi is történt?
•   2004-ben leváltották a pénzügyi felügyelet vezetőjét, és törölték az évenkénti ellenőrzés kötelezettségét.
•   2009-ben csak ötévenkénti ellenőrzést írtak elő.
•   2010-ben a választás után, de még az új kormány megalakulása előtt elvégeztek egy ellenőrzést valódi feltárás nélkül. Ezzel biztosították, hogy a második polgári kormány időszakában a következő választásig nem lesz új ellenőrzés.
Nehéz nem észrevenni ebben a tudatos elkendőzést.

A brókerbotránynak van egy súlyos társadalmi következménye is. Tovább rombolja a bizalmat, ami az egészséges társadalom – benne a pénzintézetekkel való kapcsolatnak is – alapvető követelménye.
A devizahitelekkel kapcsolatos banki magatartás következtében ez a bizalom már így is alaposan csökkent. A Buda-Cash tulajdonosainak magatartása a folyamatot beteljesítette.
Nem lesz könnyű újraépíteni.

    Kiadó: Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.