2015. március 3., kedd 20:29

A VERITAS Történetkutató Intézet közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. március 3., kedd (OS) - VERITAS-vitaest: a népbíráskodásról. Új megvilágításban vette górcső alá az 1945 utáni népbíráskodás ügyét a VERITAS Történetkutató Intézet a Budapesti Gazdasági Főiskolán március 3-án rendezett vitaestjén.

    A március 3-ai Veritas-esten a végül négy miniszterelnöki rendelet törvényerőre emelésével, az 1945. évi VII. tc.-ként véglegesített magyarországi népbíróságok intézményét vizsgálva elhangzott: a hirdetett cél (a háborús bűnösök felelősségre vonása) csak részben teljesült a jogszabályalkotás korabeli anomáliái, illetve sok esetben a titkosrendőrségi, népügyészségi, valamint népbírósági eljárás nem megfelelő lefolytatása miatt. Justitia mérlegébe jogi szempontok helyett gyakorta politikaiak kerültek. A népbíráskodás mellett az adminisztratív intézkedések (igazolási eljárás, "B" listázás) is hasonló célokat szolgáltak. Az igazolási eljárások fellebbezési fórumaként a Budapesti Népbíróság aktív részese volt a középosztályt sújtó folyamatnak. Az 1950. április 1-jével megszüntetett, majd 1956 után ismét megszervezett jogintézmény a politikai megtorlás intézményévé vált.
A VERITAS Történetkutató Intézet részéről Zinner Tibor, Rácz János és Kiss Dávid történészek a népügyészségi és a népbírósági iktatókönyvekből kigyűjtött adatok tükrében statisztikai módszerekkel elemezték a népbíráskodást, amit ilyen szemszögből eddig senki sem közelített meg. Az ítéletek és más források következetes analizálása újabb oldaláról világítja meg a "jog"-szolgáltatás eme sajátos intézményét.
    Kiadó: VERITAS Történetkutató Intézet

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.