2015. március 3., kedd 21:08

A Miniszterelnökség közleménye
    Budapest, 2015. március 3., kedd (OS) - Megtartotta tisztújító közgyűlését a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége

    Hétvégén tartotta tisztújító közgyűlését az 1974-ben alakult Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ). A közgyűlésen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, valamint dr. Grezsa István miniszteri biztos. A közgyűlésen egyhangúlag újraválasztották a korábbi elnököt Bihari Szabolcsot, akinek Potápi Árpád János személyesen gratulált és példaértékűnek nevezte a SMOSZ eddigi tevékenységét, amely követendő lehet a magyar diaszpóra szervezetek számára. Potápi Árpád János emellett megbeszélést folytatott a SMOSZ elnökségével és a tagszervezetek vezetőivel, valamint egyeztetett Makkay Lilla, Svédországba akkreditált nagykövettel.

A közgyűlésen tartott előadásában az államtitkár ismertette a 2010. óta elkezdett nemzetpolitikai törekvéseket, amelyekben kiemelt helyet foglalt és foglal el a diaszpóra magyarságának erősítése. Kiemelte az ebből a célból indított programok, a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Mikes Kelemen Program sikerét és folytatását, valamint hangsúlyozta, hogy az idei Kőrösi Csoma Sándor Program pályázatának kiírásakor teljes mértékben figyelembe vették a diaszpóra szervezetek javaslatait. Beszámolt a Kárpát-medence magyarsága számára indított külhoni szakképzés éve programról, valamint ismertette a szórvány magyarságának megerősítését célzó Petőfi Sándor Programot.
    Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.