2015. március 3., kedd 22:45

Az Erdélyi Szövetség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. március 3., kedd (OS) - Szalámitaktika a székelység intézményei fokozatos elsorvasztására!

    Tiltakozunk az erdélyi magyar értelmiséget intézményeitől megfosztó diszkriminációs intézkedések ellen!

Még el sem ült a felháborodás, amelyet a  Ploieşti-i bíróság döntése keltett a  székely értelmiség képzését megalapozó sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium "államosításával".
A marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetemen történtek nyílt támadást jelentenek a magyar értelmiségképzés ellen, éppen a társadalmi vonatkozásait tekintve is az egyik legérzékenyebb területen, az orvos és gyógyszerészképzés területén. Az önálló magyar tagozat létrehozásának megtagadása a törvény előírta lehetőségek ellenére, és főleg a folyamatos magyar képzés megakadályozása párosulva a román nyelv primátusának az erőltetésével, semmibe véve az egyetem eredeti jellegét és hagyományait, egyértelműen jelzik a beolvasztási szándékot. Nem kétséges, hogy a román állam végső célja a marosvásárhelyi magyar nyelvű gyógyszerészeti oktatás felszámolása.
A második világháború végén és a párizsi békét megelőzően a magyar nyelvű egyetemi oktatás a királyi dekrétummal létrehozott kolozsvári - később - Bolyairól elnevezett egyetemen folytatódott. Később többek között ¦ de nem csak ¦ helyszűke miatt, a magyar nyelvű orvosi oktatás, majd 1948-tól a magyar nyelvű gyógyszerész képzés átkerült Marosvásárhelyre. Az eredetileg "intézet", később pedig egyetem néven folyó magas szintű orvos- és gyógyszerész-képzés eredetileg színmagyar volt
    Kiadó: Erdélyi Szövetség

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.