2015. március 6., péntek 11:29

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. március 6., péntek (OS) -

A rendezvényen a betegek szempontjai és szerepe méltatlanul csekély, és a valóságos problémákat mértéktelenül mellőző megvilágítást kapott, illetve végig hangsúlytalan volt.
Részvétlenül, csak versenyelőny tényezőként szóba került viszont, hogy a magyar betegek azért vesznek részt másoknál sokkal nagyobb hajlandósággal a klinikai kutatásokban, mert a költségesebb egészségügyi ellátások sokkal kisebb köréhez jutnak hozzá hivatalosan támogatva, mint a polgáraik egészségével jobban törődő országokban élő társaik. A kockázatok e vonatkozásban nem kerültek szóba!
Mivel az egészséges ember a civilizációs népbetegségek korában lassan kivételnek minősül, kirívó nemzetárulásnak minősíteném, ha valóban kiderülne, hogy Magyarországon komolyan figyelembe veendő versenyelőnyként veszik számításba a hivatalos egészségügy ellátási nyomorát, a gyógyulásukat már csak jelentős kockázatok vállalása árán, kísérleti alanyokként remélni tudó betegek kiszolgáltatottságát.
A Der Spiegel szerint az egykori keletnémet pártállam eladta beteg polgárait, prostituálta az országot. Az akkor ebből hasznot húzó, ma is működő gyógyszergyárak az NDK-ban végzett kísérletekre vonatkozó kérdéseket igyekeznek levakarni magukról, mint kutya a bolhát.
A téma igen időszerű. Negyedszázat elmúltával egyesek újrakezdenék?
A felelős állam elsősorban a polgáraiért és nem a számára is kiugró pénzügyi hozadékot ígérő, de leginkább profitérdekekben gondolkodók kiszolgálásáért felelős!

Pós Péter elnök

Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége