2015. március 11., szerda 12:09

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. március 11., szerda (OS) - Közalapítványunk a sajtóból értesült arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központja erőteljes hangú bírálatot fogalmazott meg a "Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ" előzetes koncepcióvázlatával kapcsolatban. A bírálat nyilvánosságra jutott töredékei alapján megállapítható, hogy a közterület-átnevezésekkel kapcsolatos korábbi állásfoglalásukhoz hasonlóan az MTA mostani kritikája is politikai megrendelésre készült.

    A szakmai etika felrúgásaként értékeljük, hogy az MTA tudatosan úgy állította be a Sorsok Háza előzetes munkaanyagát, mintha a végleges koncepcióról lenne szó. Bírálatukban egy 2013. szeptemberében keletkezett, kifejezetten az előkészítést szolgáló munkaanyagot állítanak célkeresztbe, így elemzői pozíciójuk igénytelensége, előítéletessége egyértelmű. Mindezek alapján megállapítható, hogy az MTA tudatosan akart megfelelni annak a politikai elvárásnak, melynek célja, hogy a közvélemény előtt lejárassák a Sorsok Házát.

Természetesen szívesen tájékoztattuk volna az MTA munkatársait, amennyiben kérdéseikkel, kritikai észrevételeikkel megkeresnek bennünket, ők azonban kifogásaikat nem közölték, így válaszokkal sem szolgálhattunk számukra. A "bírálat" nagy része ezért feltételezések formájában megfogalmazott vádaskodásokat tartalmaz.

    Kiadó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.