2015. március 12., csütörtök 11:37

A Budapesti Városvédő Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. március 12., csütörtök (OS) - A LIGET MARADJON LIGET! A Városliget Budapest Világörökség úgynevezett puffer területe, Európa első tervezett közparkja, melyet többször megcsonkítottak északnyugati oldalán, a Rákosi kor politikai döntése nyomán  egy részét lebetonozták, hogy felvonulási térré züllesszék a zöldfelületet. Eddig – Budapest rendeletével védett közpark, történeti kert volt, jelentős helyi és turista-forgalmat vonzó attrakciókkal: a Fővárosi Növény- és Állatkerttel, a Széchenyi Fürdővel, patinás múzeumokkal.

A tervek most arról szólnak, hogy egy kormányzati döntés nyomán további nagykapacitású és alapterületű épületeket emelnének itt (több múzeumépületet, valamint az ezek látogatótömegét kiszolgáló mélygarázst).

A Budapesti Városvédő Egyesület nem ért egyet ezzel a főváros sajátos arculatát és szerves fejlődését semmibe vevő divat-beruházással. Fővárosunk kulturális értéke éppen abban rejlik, hogy nem egyetlen helyszínre összezsúfolva, hanem több helyütt, széthúzva találhatók látványosságai, közöttük a múzeumok is. Hiba megszüntetni ezek szerepét, kulturális és turisztikai vonzerejét a Várban, az új Nemzeti Színház mellett, vagy akár az Országház szomszédságában is, miközben jelentős – múzeumként is hasznosítható - műemlék-épületek pusztulnak üresen Budapest-szerte. A Városliget a legkevesebb zöldterülettel bíró VI. és VII. kerület, de egyben az egész város talán legfontosabb pihenő parkja, sétatere, a polgárok érdekeivel ellentétes az átalakítása tömegeket vonzó turisztikai központtá.

Kiadó: Budapesti Városvédő Egyesület