2015. március 12., csütörtök 11:37

A Budapesti Városvédő Egyesület közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. március 12., csütörtök (OS) -

Egyesületünk 2013 óta több felületen és módon fejtette ki részletesen, hogy amikor számos használaton kívüli, múzeumnak alkalmas, városképileg jelentős, ám felújításra váró épület van Budapesten, semmi sem indokolja éppen a Ligetbe zsúfolni öt újabbat.

A Városliget Építési Szabályzat államigazgatási egyeztetése során Egyesületünk megfogalmazta, hogy nincs társadalmi közmegegyezés a "Liget Budapest" koncepció ügyében, s hogy semmi sem indokolja a terület államosítását, azt, hogy a beruházást  sarkalatos törvénnyel kiemeljék a meglévő jogszabályok rendszeréből. Alapvető szakmai tévedés ezt a beavatkozást építészeti attrakcióként kezelni, ha közben – például - az M3 forgalmának elvezetése sem része a tervnek! Ha a Városliget Zrt. átvette ugyan a Ligetet használatba, de növényállományának a felméréséről nem értesült a nyilvánosság.

Ám bontsák le a Petőfi csarnokot, de legyen park a helyén! A Szépművészeti Múzeum most megkezdett felújításával, is gazdagodik a város. Szerepel a programban – helyesen - a Közlekedési Múzeum épületének eredeti állapotába való visszaállítása (igaz, hiányzik a megfogalmazott szándék, hogy a Zsolnay épületkerámiákkal ékes 1885-ös "Palme-házat" is fel kell végre újítani s funkcióval ellátni.) Ezek volnának a helyhez illő tennivalók, együtt a zöldfelületek régóta esedékes rekonstrukciójával, a lebetonozott felületek visszazöldítésével, hogy a cél, amit minden városlakó támogathat, megvalósuljon.

A LIGET MARADJON LIGET!
Kapcsolat: budapesti@varosvedo.hu