2015. március 21., szombat 11:10

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közleménye
    Budapest, 2015. március 21., szombat (OS) - A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓI KAMARA NYÍLT LEVELE MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁHOZ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁGHOZ ÉS A MAGYAR TÁRSADALOMHOZ

A közel százezer egészségügyi ellátást végző, magasan képzett szakdolgozó helyzete egyre aggasztóbb. Megélhetésükért küzdenek, ennek ellenére,nap mint nap a betegágyak mellé állnak. Utánpótlásuk rendkívül kritikus.
Az egészségügyi szakdolgozók számára kidolgozott életpálya modell nélkül - már rövid távon - sem garantálható a biztonságos betegellátás! Hiányoznak a hatékony intézkedések a pályán lévők megtartására, a munkabérek tekintetében egyre nagyobb a leszakadás más ágazatokhoz képest. Az egészségügyi szakdolgozók közel 70%-a él a garantált bérminimum összegéből,ami a minimálbérnél csak 10 %-kal magasabb! Az illetményen felül adható juttatások évek óta eltűntek a rendszerből. Napjainkra az egészségügyi szakdolgozók a középosztály helyett már a leszakadó, "elszegényedő" réteghez tartoznak. A rendkívül nehéz munkakörülmények fizikailag és szellemileg is nehezítik a napi munkavégzést. Elfogadhatatlan, hogy egy ápoló 40 beteget lásson el egyedül, vagy másodmagával, számos esetben nem megfelelő szakképzettséggel a napi munkája során! Hiányoznak a munkánkat és a betegek komfortját biztosító ápolást segítő eszközök! A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara mielőbbi megoldást sürget!

A teljes közlemény a megtalálható a http://www.meszk.hu weboldalon!

Kiadó: Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara