2015. március 26., csütörtök 16:50

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2015. március 26., csütörtök (OS) - Elfogadhatatlan az NFA kishantosi biogazdasággal szembeni követelése - Az LMP megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ügyvédi felszólítás útján összesen 14 millió forintot követel a Kishantosi Nonprofit kft-től és a Greenpeace Magyarország Egyesülettől, mert az NFA szerint a kisemmizett kishantosi gazdák megakadályozták, hogy az új tulajdonosok a jogerős döntés előtt birtokba vegyék a termőföldet.

    2013 őszén a több évtizedes múltú, nemzetközileg is elismert Kishantosi Biogazdaság gazdálkodóival nem hosszabbították meg a bérleti szerződést, a területet felparcellázták, majd fideszes politikai körökhöz tartozó nagygazdáknak játszották át. A kishantosiak és a Greenpeace a bírósági úton próbálta megvédeni a területet, mialatt az új bérlők – meg sem várva az elsőfokú birtokvédelmi eljárás végét – megkezdték a terület kitárcsázását és műtrágyázását. Az NFA most pont a folyamatban lévő jogvita időtartama alatt elmaradt bérleti díjat és az igénybe vett őrző-védő szolgáltatások árát akarja behajtani az érintettektől. Az LMP szerint nevetséges, hogy a barbár módon elpusztított biogazdaságtól bármilyen kártérítést várjon az NFA. Kártérítési kötelezettsége a Magyar Államnak lenne, amiért részt vett 140 millió forint értékű bioélelmiszer és egy jól működő biogazdálkodás tönkretételében.


Sallai R. Benedek
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke
    Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.