2015. március 29., vasárnap 07:00

A Terrorelhárítási Központ közleménye
    Budapest, 2015. március 29., vasárnap (OS - Nemzetközi taktikai medicina képzést indít a TEK

    
    Kommandós csapatok egészségügyi ellátói érkeznek Budapestre

A Terrorelhárítási Központ (TEK), a Semmelweis Egyetem (SE) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) együttműködésében egyhetes taktikai medicina (TM) képzés kezdődik Budapesten. A 2015. március 30. és április 03. között zajló képzésre hét országból érkeznek az európai speciális beavatkozó egységekben szolgálatot teljesítő orvosok, mentőtisztek és egészségügyi ellátók.
A taktikai medicina a sürgősségi egészségügyi ellátás speciális szakterülete. Alkalmazására a terrorelhárító és rendőri egységek műveleteinek végrehajtása során van szükség. A TM fő célja az életmentés. A műveleti egységekkel együtt dolgozó speciálisan képzett egészségügyi szakembereknek extrém körülmények között is képesnek kell lenniük a súlyos, életveszélyes sérülések azonnali ellátására vagy a maradandó egészségkárosodások megelőzésére. Ehhez a taktikai medicina nyújtotta speciális képességekre van szükségük.
Európában a TEK az első és mai napig egyetlen olyan rendvédelmi szervezet, amely a taktikai medicinát, mint a sürgősségi egészségügyi ellátás speciális ágát rendszerszinten, mindennapi műveletei során a gyakorlatban is alkalmazza. A nemzetközi kurzus célja a TEK birtokában lévő mindazon elméleti és gyakorlati tudásanyag átadása, ami az egészségügyi egységek hatékony vezetéséhez és az ellátók tevékenységéhez nélkülözhetetlen.
A képzés az elmélet mellet nagy hangsúlyt helyez a gyakorlatra, vagyis a résztvevők az előadások mellett szimulált harci helyzetekben is fejleszthetik tudásukat. A speciális anatómiai és élettani tudásanyag elsajátításán túl a kurzus részletesen bemutatja például harctéri sebesültszállítás és kimenekítés fogásait, illetve a tömeges sérülések kezelésének legkorszerűbb módszereit. A résztvevők tapasztalatokat szerezhetnek az úgynevezett "túlélési lánc" megszervezésében és irányításában is.
A képzés sikeres lebonyolítása érdekében a TEK stratégiai partnerként működik együtt a Semmelweis Egyetem (SE) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szakembereivel. Az NKE Terrorelhárítási Tanszéke a program kidolgozásában és az oktatási anyagok összeállításában működött közre. A SE tapasztalt oktatói előadások megtartását vállalták, és az egyetem korszerű eszközökkel felszerelt gyakorlati helyiségeit is rendelkezésre bocsájtja.

    Terrorelhárítási Központ
    Semmelweis Egyetem
    Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Budapest, 2015. március 29.


-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.