2015. március 30., hétfő 17:19

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye
    Budapest, 2015. március 30., hétfő (OS) - Néhány nappal azután, hogy a Germanwings gépe a Francia Alpokba csapódott, szinte bombaként robbant a hír a médiában, hogy Andreas Lubitz másodpilóta, aki a gyanú szerint szándékosan vezette pusztulásba a gépet, pszichiátriai kezelés alatt állt. Szinte már menetrendszerű, hogy az értelmetlenül pusztító cselekmények mögött felbukkan a pszichiátriai kezelés, illetve a kiszámíthatatlan viselkedést okozó pszichiátriai szerek szedése.

A Bild német lap belső információkra hivatkozva közölte, hogy a másodpilóta korábban depresszióval küzdött és pszichiátriai kezelés alatt állt. Ha a hír igaz, újra szembetaláljuk magunkat a kérdéssel: hogyan kapcsolódik a pszichiátriai kezelés és az ennek részeként alkalmazott tudatmódosító antidepresszánsok szedése a tragédia megtörténtéhez? Kikerülhetetlen tény, hogy az elmúlt években összesen 134 hivatalos hatósági figyelmeztetés jelent meg 11 országban (plusz az Európai Unióban) az antidepresszánsok veszélyes mellékhatásairól, amelyek közül 37 figyelmeztet e szerek öngyilkossági késztetést fokozó hatásaira, 10 az erőszakos magatartást okozó hatásokra, 9 az elvonási tünetek veszélyeire, 8 az önkárosítást okozó hatásokra, 5 a mániát vagy pszichózist okozó hatásokra, 4 pedig a hallucinációkat okozó hatásokra.

Ha Lubitz pszichiátriai szerek hatása alatt állt vagy azok elvonási tüneteitől szenvedett, legfőbb ideje lenne megvizsgálni, hogyan felelősek a pszichiátriai kezelések az ilyesfajta érthetetlenül erőszakos cselekményekért.
    Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány