2015. március 30., hétfő 18:26

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet közleménye
    Budapest, 2015. március 30., hétfő (OS) - 30 éve készült, és a digitális felújítást követően már megvásárolható a boltokban Bereményi Géza: A tanítványok című alkotása

    Bereményi Géza elsőfilmje éppoly erőteljes vizuális kaland volt a nyolcvanas évek filmgyártásában, mint amilyen emlékezetesek voltak a Cseh Tamásnak írt dalai vagy novellái. A tanítványok szokatlan időutazás a II. világháborúba sodródó Magyarország, a közigazgatást radikálisan átszervezni akaró Magyary-intézet, és a nyolcvanas évek elejének kallódó fiataljai között. Meghökkentő intenzitással megrajzolt értelmiségi hősei légüres térben mozognak, képviseljék a hagyományt (Teleki Pál), a minden politikát kiszolgáló technokráciát (Magyary Zoltán) vagy a reális falukutatást (Török Imre).
Azonban nem csak a korszak láttatása volt újszerű, hanem a film látványvilága is. Míg a dr. Szaniszló József emlékiratai alapján készült, valós eseményeken alapuló forgatókönyv az akkor már népszerű életmű jelentős írói darabjává vált, a negyvenéves, filmrendezőként pályakezdő Bereményi és alkotótársa, Kardos Sándor operatőr az "elsőfilmesek éhségével" lubickoltak az újszerű vizuális ötletekben. Beleforgatják a faluról jött bámészkodó főhőst a harmincas évekbeli archívokba, korabeli képeslapok és amatőrfotók színei és beállításai alapján tervezik meg a látványt. A film csúcspontját, a Magyary Zoltán kutatásait bemutató 1938-ban rendezett és Teleki Pál által betiltott reprezentatív kiállítást pedig Pauer Gyula avantgárd látványvilága hozza közel.

    Kiadó: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.