2015. március 31., kedd 17:34

A Párbeszéd Magyarországért Párt közleménye
    Budapest, 2015. március 31., kedd (OS) - PM: Egy PSZÁF-levél szerint az MNB 2013 óta tudott a Quaestor belső problémáiról! Egy, a PM-hez eljuttatott PSZÁF-levél bizonyítja, hogy ha az MNB ellenőrizte volna a PSZÁF által a Quaestor számára előírt intézkedések teljesülését, már másfél éve fény derülhetett volna a csalásokra. Mivel az MNB felelőssége egyértelműen megállapítható, a PM törvényjavaslatot nyújt be arról, hogy kártalanítás az MNB nyereségének terhére történjen.

    A PSZÁF 2013. augusztus 29-én kelt levele szerint a Quaestornál lefolytatott vizsgálat révén az MNB már másfél éve tudott a brókercég problémáiról. A PSZÁF akkor egy sor olyan intézkedést írt elő, amelyet a felügyeletnek ellenőriznie és érvényesítenie kellett volna. December 2-ára előírtak egy rendkívüli adatszolgáltatást is a megtett intézkedésekről, ám addigra PSZÁF-ot beolvasztották az MNB-be. Egyelőre nem tudni, hogy a Matolcsy György által akkor felállított MNB-s felügyelet mennyire vette figyelembe a korábbi PSZÁF-os vizsgálatok eredményét. Az azonban bizonyos, hogy néhány hónapja az MNB engedélyt adott a Quaestor Hrurirának újabb 70 milliárd forint értékű, fedezet nélküli kötvénykibocsátásra anélkül, hogy figyelembe vette volna a brókercégénél található hiányosságokat.
A PM szerint az MNB illetékeseinek a súlyos mulasztás miatt azonnal távozniuk kell posztjukról. A PM a kártalanítással kapcsolatban törvényjavaslatot nyújt be, amely az MNB terhére történő kártalanításra kötelezné a jegybankot.

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő
    Kiadó: Párbeszéd Magyarországért Párt

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.