2015. április 15., szerda 16:38

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. április 15., szerda (OS) -

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a 2010-es kormányváltást követően az MFB 4 korábbi hitelügyletét – az adonyi Magtárház, a szolnoki papírgyár, a győri stadionrekonstrukció és a Rác Fürdő beruházások finanszírozását – vizsgálta. Az ellenőrzéseket az MFB felett tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezésére a KEHI felett irányítást gyakorló közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelte el.
A KEHI a vizsgált hitelkihelyezésekkel összefüggésben azt állapította meg, hogy az MFB korábbi vezetése a vonatkozó törvényi előírások és belső szabályzatok megsértésével úgy nyújtott hitelt, hogy a hitelek jövőbeni törlesztése már a kihelyezéskor eleve kérdéses volt, megfelelő biztosítékokat pedig a bank nem kötött ki. E szabálytalanságokra, illetve kockázatokra a bank döntés-előkészítő szervezeti egységei előzetesen felhívták a vezetés figyelmét, ennek ellenére a bank igazgatósága – a bankszakmai érveket figyelmen kívül hagyva – a hitelek kihelyezése mellett döntött. A hitel valamennyi vizsgált esetben később "bedőlt", vagyis az adós egy idő után nem törlesztett. Az ügyletek eredményeként az MFB-t (és így közvetetten a magyar államot) mintegy 47 milliárd Ft vagyoni hátrány érte.
Mindezek alapján a Hivatal hűtlen kezelés, illetve tartozás fedezetének elvonása bűncselekmények gyanúja miatt 2012-ben a Rác fürdő és az adonyi Magtárház, 2013-ban a szolnoki papírgyár és 2015-ben a győri stadionrekonstrukció ügyében összesen 6 büntetőjogi tényállásban tett feljelentést.
    Kiadó: Kormányzati Ellenőrzési Hivatal