2015. április 26., vasárnap 12:38

A Nők a Balatonért Egyesület közleménye
    Budapest, 2015. április 26., vasárnap (OS) - A Környezetvédő és Természetvédő Civil Szervezetek 25. Országos Találkozójának állásfoglalása a vízgyűjtő-gazdálkodás tervezéséről

    1. A vízgyűjtő-gazdálkodás tervezés (VGT-2) dokumentumainak közzététele jelentős késésben van. Kérjük, hogy a VGT-2 tervezetét, társadalmasításának stratégiáját és a valós részhatáridőket mielőbb hozzák nyilvánosságra. A hazai és nemzetközi jogszabályokban előírt 2015. decemberi véghatáridő betartása akkor lesz sikeres, ha van szándék, és - a szűk határidő ellenére - lehetőség az érdemi munkáról érkező vélemények összeállítására, a tervekbe való beépítésére.
2. A VGT-2 megalapozásához a tervben ismertessék a VGT-1 2010 óta folyó munkáinak összefoglalását és az eddigi eredményeket, valamint ismertessék a megvalósult beruházásokban a vízvédelmi, természetvédelmi és környezetvédelmi szempontok érvényesülését.
3. Az Árvíz irányelvhez kapcsolódó intézkedések tervezése és végrehajtása során vegyék figyelembe a természetvédelmi oltalom alatt álló és Natura 2000-es hullámtéri területeken a természetvédelmi szempontokat. Csak ezáltal látjuk biztosíthatónak, hogy Magyarország vízparti élőhelyei ne kerüljenek veszélybe.
4. Az Árvíz irányelv és a Víz keretirányelv végrehajtását hangolják össze, mind a tervezés, mind a kivitelezés időszakában. Meg kell őrizni a vizet a tájban, és a természetes vízjárásnak megfelelő területhasználatokat szükséges kialakítani, javítani szükséges folyóink környezetében a vízhiányhoz és a víztöbblethez való alkalmazkodóképességet.
    
    Kiadó: Nők a Balatonért Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.