2015. április 28., kedd 13:05

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. április 28., kedd (OS) - Megújuló agrárszakképzés

    A foglalkoztatottság tekintetében komoly problémát jelent, hogy kedvezőtlen a hazai termelők korösszetétele. 2013-ban a gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti személy volt. Az egyéni gazdálkodók iskolai végzettség szerinti adatait vizsgálva megállapítható, hogy 2010-hez viszonyítva az alapfokú végzettséggel rendelkezők aránya 2 százalékkal, a középfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezőké hasonló arányban nőtt, de még mindig nagyon alacsony. Az elmúlt években a GDP növekedésében jelentős szerepe volt a mezőgazdaságnak, az ágazat további bővüléséhez a magyar gazdaságnak több megfelelően képzett, gyakorlatias tudással rendelkező szakmunkásra és technikusra van szüksége, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez. Alapvető célunk továbbá az agrárszakképzés minőségének javítása.

A Földművelésügyi Minisztérium intézményfenntartóként is részt vesz az ágazati szakképzés rendszerében. A nemzetgazdaságban az agrár- és élelmiszergazdaság kiemelkedő szerepet foglal el, különösen a vidéki munkaerő biztosítása, a munkanélküliség megszűntetése, csökkentése érdekében. Ennek megfelelően a Koncepció kiemelten figyelmet fordít a vidéki munkaerő utánpótlást biztosító agrárszakképző iskolahálózatra, valamint arra, hogy a képzések tartalmaiban kiemelten megjelenjen az egészséges élelmiszerellátás kérdésköre és a környezettudatosság erősítése a termőföldtől az asztalig elv minden szegmensében.

    Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.