2015. május 4., hétfő 21:27

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2015. május 4., hétfő (OS) - HITELES MOZGALOM – NYÍLT LEVÉL AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGNAK

    Több pénzintézet alkotmányjogi panasza szerint: A Kúria azt a követelményt fogalmazza meg, hogy a fogyasztónak fel kell tudnia mérni, hogy a lehetséges szerződésmódosítás milyen hatással van a kamatok, költségek, díjak mértéke alakulásának mértékére. Ilyen követelményt a törvények nem tartalmaznak. Nem a fogyasztótól lehet elvárni a kölcsönszerződés kockázatából eredő hatás és a mérték felmérését, hanem az őt védő szakhatóságtól.
A kötelezettségvállalás megértése és alkalmazása olyan bonyolult közgazdasági és pénzügytani szakismereteket feltételező feladat, amelyet speciálisan az említett jogszabályok betartásának közigazgatási ellenőrzése rendelt hatóság (korábban PSZÁF, ma MNB) végez. A törvény szerint nem a fogyasztók részére kellett a teljes átláthatóságot igazolni, hanem a bankfelügyeletnek. Nem a bankok bűne a hiteladósok tömegeinek ellehetetlenülése. Felelősség terheli a felelőtlenül eladósodó adósokat. A mindenkori gazdasági kormányzatot.

A levélben felhívjuk az AB figyelmét a GVH 2005-ös ágazati vizsgálatára, a Kormánybizottság 2006-os jelentésére, a PSZAF 2006-os ajánlásaira, az Európai Parlament 2006-os Zöld könyvére és arra, hogy az Ügyészségek 28 darab keresetet indítottak pénzügyi intézmények ellen tisztességtelen kikötések miatt.
Egyértelmű, bankok törvénysértése szándékos volt.

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/nyilt-level-az-alkotmanybirosagnak---2015.05.04..html

    Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.