2015. május 10., vasárnap 11:36

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. május 10., vasárnap (OS) - Allergénmentes anyagok talán léteznek, de allergén anyagok nincsenek! Allergénmentes anyag például (talán biztosan) a langyos desztillált víz, az oxigén, a nitrogén. Legalábbis allergiát okozó hatásukról nem tudunk. Az allergénmentes élelmiszer felirat félrevezető, komolyabb jogállamokban tisztességtelen reklámnak minősíthető is lehetne. Élelmiszerek csomagolásán bizonyos élelmiszer-összetevők allergén anyagként való megnevezése tudományellenes, és népegészségügyi szempontból egyenesen káros, egészségromboló hatású, kifejezett ostobaság!

    Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/eu rendelete csak azt írja elő, hogy a csomagoláson a rendelet II. mellékletének listáján szereplő anyag vagy termék nevét olyan betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől.
Nem kell, sőt nem is szabad tehát leírni, hogy ezek allergének, mert ez így nem igaz, csak a jogalkalmazók egy része, és úgy tűnik, köztük az érintett hazai szakhatóságok is csak elolvasni, de nem olvasni tudnak. Funkcionális analfabéták?

Más indoka nem lehet annak, hogy igen sok élelmiszeripari terméken a gyártók és forgalmazók allergén anyagokként külön megnevezett összetevők felsorolásával riogatják vásárlóikat, és saját maguknak is anyagi kárt okozva elveszik a kedvünket attól, hogy például a népegészségügyi szempontból kiemelkedően fontos halból vagy a szintén igen értékes tejből, tojásból, dióból stb. készült termékeket fogyasszunk.

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.