2015. május 13., szerda 23:39

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. május 13., szerda (OS) - A devizahitelezéssel kapcsolatban több napilapban valótlan információk jelentek meg. Az információk alkalmasak az érintett lakosság félrevezetésére.

A Kúria tavalyi határozata megállapítja:

"Amennyiben az árfolyamkockázat korlátlan  viselésének szerződési rendelkezése a fogyasztó számára a pénzügyi intézménynek felróható okból nem volt világosan felismerhető, illetve érthető, fennállnak a szerződés tisztességtelensége megállapításának a feltételei.
Előfordulhatott ugyanis, hogy a szerződés egyértelmű megfogalmazása, a megfelelő tartalmú kockázatfeltáró nyilatkozat ellenére a szerződéskötés során a pénzügyi intézménytől kapott tájékoztatás alapján a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az általa viselendő árfolyamkockázat nem valós, annak nincs reális valószínűsége, vagy  az bizonyos mértékben korlátozott (van egy maximuma). Ez a helyzet akkor, ha a fogyasztó az árfolyamváltozás várható alakulásáról, maximális mértékéről a pénzügyi intézménytől, annak képviselőjétől konkrét, hitelt érdemlőnek tűnő, később azonban tévesnek, valótlannak bizonyult tájékoztatást kapott. Ebben az esetben a szerződés a nem megfelelő (téves, félreérthető, nem egyértelmű) tájékoztatással érintett rendelkezése tisztességtelen, amely a szerződés részleges vagy teljes érvénytelenségét eredményezi."

A Kúria egyáltalán nem állapította meg, hogy a pénzintézetek árfolyamkockázatról szóló tájékoztatása tisztességes. Épp ellenkezőleg, arra hívja fel a figyelmet, hogy ezt a perekben vizsgálni kell!

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány