2015. május 13., szerda 23:39

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. május 13., szerda (OS) - Két nappal ezelőtt hozott az Alkotmánybíróság egy olyan döntést, hogy a Kúria megállapítása nem alkotmányellenes.

A Fővárosi Törvényszék négy per kapcsán fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy állapítsa meg, a Kúria jogot alkotott és nem jogot értelmezett, a Kúria megsértette a hatalommegosztás alkotmányos elvét. Az Alkotmánybíróság szerint a Kúria eljárása megfelel az Uniós irányelvelveknek, összhangban van az Európai Unió Bírósága ítéleteivel és a hazai jogrenddel.

Az alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül aznap elutasított 163 adós által benyújtott alkotmányjogi panaszt. A devizaadósok meglepődtek azon, hogy nem lehet panaszt alapítani az Alaptörvényben szereplő alábbi elvekre: "Magyarország független, demokratikus jogállam" - "Magyarország fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben, és védi a fogyasztók jogait".

A Hiteles Mozgalom nyílt levélben fordult Lenkovics Barnabáshoz, az Alkotmánybíróság Elnökéhez, kérve az Alkotmánybíróság hozzáállásának a megváltoztatását. Javasoltuk, bátran vesse bele magát az Alkotmánybíróság abba a probléma halmazba, melyeket a devizahitelesek panaszai feltárnak.

A Hiteles Mozgalom kezdeményezte az MNB-nél, az Igazságügyi Minisztériumnál és a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, hogy az elszámolások ellenőrzésére biztosított 30 napos határidőt jelentősen hosszabbítsák meg, kezdeményezzenek ezirányú törvénymódosítást. A részletes elszámolások ellenőrzése rendkívül sok munkát igényel, egyáltalán nem egyszerű feladat.

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány