2015. május 22., péntek 11:47

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. május 22., péntek (OS) - Biodiverzitás-védelem kormányzati ellenszélben

    Mérvadó szakértői vélemények szerint Magyarországon a biológiai sokféleség csökkenésének legfőbb oka az élőhelyek feldarabolódása, biológiai elszegényedése és pusztulása. Ennek oka a helytelen tájhasználat, agrárpolitika, a teljes elfordulás a Fidesz 2010 előtt hangoztatott vidékstratégiájától. Az elhibázott föld- és környezetpolitika elnépteleníti a vidéket, a természetes életközösségek maradékát pedig rablógazdálkodás martalékává teszi. Az állam földjeinek jelentős része fideszes földesurakhoz vándorolt, a Hortobágy és a többi nemzeti park területéből hűbérbirtokokat csinálnak, az állami beruházásokból kizárják a civil és a hatósági kontroll lehetőségét, a zöldhatóságok függetlenségének a maradékát is felszámolják – ilyen körülmények között a biodiverzitás megőrzésére nincs esély.

Az LMP hazánk legfőbb stratégiai tartalékának tekinti a biológiai sokféleségben jelenlévő természeti erőforrásokat. Az Orbán-kormány azonban ennek az ellenkezőjét képviseli, és a feladatok minimumát sem teljesíti: ma a természetet és a biológiai sokféleséget leginkább a kormánytól és a Fidesz által a tájra szabadított rablóktól kell megvédeni.

Sallai Róbert Benedek,
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke
    Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.