2015. június 25., csütörtök 08:04

A Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány közleménye (3. rész)
    Budapest, 2015. június 25., csütörtök (OS) -

A rendezvényen szakértői előadások segítették a kutatás eredményeinek értelmezését. Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki vezető kutatója a határrégiók elméleti összefoglalójával megteremtette a közös gondolkodás elméleti keretét. Sik Endre, a Tárki Intézet vezető kutatója és Csizmár Péter, az EMPIRICA vezető tanácsadója saját kutatásaik tapasztalatait osztották meg a hallgatósággal. Sik Endre az ukrán-szlovák-magyar határrégióban végzett határon átnyúló munkavállalás ösztönzőit és korlátozó tényezőit mutatta be, Csizmár Péter ugyanezt az osztrák-magyar határszakasz vonatkozásában tette meg.
Jaschitz Mátyás, a CESCI tervezési igazgatója a szlovák-magyar határrégióban azonosított hiányszakmákat, amelyek alapján a határ két oldalán a munkaerő-kereslet és kínálat kiegyenlítheti egymást, így a határon átnyúló munkavállalás ösztönzéséből mindkét határtérség gazdaságának előnye származhat.
Zárásként Gál Zsolt a Comenius Egyetemem oktatója a szlovák migráció általános jellemzőit, motivációit és célországait mutatta be.

További információ a média számára:
Serfőző Nóra
Kutatási asszisztens
Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány
1065 Budapest, Nagymező utca 37-39.
Telefon: +361-309-2695

Kiadó: Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány