2015. július 2., csütörtök 13:51

A Magyar Női Unió Egyesület közleménye
    Budapest, 2015. július 2., csütörtök (OS) - A vidéki nők kihívásairól és lehetőségeiről beszélt az MNU elnöke Brüsszelben.

    A Magyar Női Unió (MNU) elnöke a legnagyobb európai termelői érdekképviseleti szervezet, a Copa-Cogeca női munkacsoportjának ülésére utazott szerdán a belga fővárosba. A közösség első alelnökeként az MNU májusban megrendezett, Aranyat érő anyaföld című konferenciájának a tapasztalatairól számolt be.

Batthyány-Schmidt Margit előadásában hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságot a világon mindenütt csak a termőföld szeretetére lehet építeni. Mindemellett fontos azonban tudnunk, hogy mik a lehetőségeink, mit érdemes termelnünk, melyek azok a feladatok, amelyek sikeres véghezvitelét éppen a nők karolhatják fel - hívta fel a figyelmet.

A magyarországi helyzetről szólva elmondta, hogy itthon számos nő dolgozik a mezőgazdaságban feleségként, társként vagy családtagként. A nők a családi vállalkozásban foglalkoztatottak 38 százalékát teszik ki és többnyire idősebbek a férfiaknál. Minden négy házastárs közül három nő gazdálkodik és 86 százalékuk részmunkaidőben dolgozik. A tulajdonosok közül pedig csak minden negyedik nem férfi és a nők elsősorban kisbirtokokat kezelnek.

A Magyar Női Unió elnöke a vidéki nők lehetőségei között elsősorban a kézzel végzett mezőgazdasági, művészi és konyhai munkákat (lekvár-, tésztakészítés) említette, de a falusi turizmusban rejlő potenciál kihasználását is egyfajta alternatívának látja.

mnunio.hu

    Kiadó: Magyar Női Unió Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.