2015. július 5., vasárnap 12:44

A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom közleménye
    Budapest, 2015. július 5., vasárnap (OS) - Nyíljon magyar általános iskola és gimnázium Londonban

    "HAZAVÁRÓ" konferenciát tartott a Táncsics Alapítvány a kivándorlás hatásairól a Fogasházban.
    Torzsa Sándor, a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom elnöke a konferencián elmondta, hogy a Societas véleménye szerint a kivándorlás problémája hosszú távon oldható meg. Ma már nem csak anyagi okai vannak a kivándorlásnak. Nincsenek hosszú távú tervek, melyek mentén haladna a nemzet, a generációnk előtt pedig nincs jövőkép. Így nem is tudnak tervezni a fiatalok. Magyarországon olyan légkör van, amelyben egyre kevesebb ember érzi magát jól.
Nemzeti kérdés, hogy a kivándorolt családok gyermekeiben, vagy az ott született gyermekekben kialakul-e, illetve megmarad-e a magyar identitás, meg tudják-e tanulni a magyar nyelvet, irodalmat és történelmet? Fontos, hogy ezeket a generációkat se veszítsük el!
Ennek érdekében elengedhetetlennek tartjuk, hogy Londonban létesüljön - magyar állami fenntartásban - magyar általános iskola és gimnázium. Magyar államnak továbbra is céljának kell lennie a kivándoroltak hazahozatala, de ezt a célt nehezítheti, ha a gyermekek nem magyar iskolába járnak.
    A hozzászólást követően több szakértő is kifejtette, hogy valóban gond a szülőknek, hogy hogyan oldják meg a gyermekek magyar nyelvű iskoláztatását. Ezt a szülők szervezésében "hétvégi iskolákban" teszik meg, azonban ez nem egyenértékű egy magyar iskolával.
    A Societas a kezdeményezésről társadalmi vitát indít, így várjuk a véleményeket és javaslatokat!

    Kiadó: Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.