2015. július 8., szerda 06:56

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány közleménye
    Budapest, 2015. július 8., szerda (OS) - Szemétszedési akció magyar-szlovák határfolyón, az Ipolyon. A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány munkatársai és önkéntesei nyolcadik alkalommal tartottak szemétszedési akciót az Ipoly folyón. Az Ipolytisztítási akció célja az Ipoly mente környezeti állapotának javítása, és a helyi lakosok, döntéshozók valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása volt. Munkánk eredménye 110 zsák, vagyis kb. 12 m3 szemét, amit Ipolyvece és Hont között gyűjtöttünk össze.

Miért fontos az Ipoly folyó megtisztítása?
A folyó vízminőségének javítása társadalmi-gazdasági szempontból elengedhetetlen, ugyanis egyes településeket az Ipoly menti kutakból látnak el ivóvízzel, és több helyen öntözési célra is hasznosítják a vizét. A folyó egyre népszerűbb a turisták körében is, elsősorban az alsó szakaszon, és várhatóan az Ipoly turisztikai jelentősége folyamatosan nő a következő években. Mindezeken túl az Ipoly hal- és madárfaunája, valamint a folyó menti vizes területek növényvilága kiemelkedő természeti értéket is képvisel.
A folyótisztítási akciókat nem csak a szemét mennyiségének közvetlen csökkentése céljából szervezzük. A sajtón keresztül a tisztítási akcióval pozitív példát kívánunk mutatni a helyieknek, hogy óvják, védjék környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán.
További információ: Juhász Lilla, (20) 2355 488, vagy Kelemen Zoltán, (20) 807 7503, magosfa@magosfa.hu
    Kiadó: Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány