2015. július 9., csütörtök 11:48

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. július 9., csütörtök (OS) - Alapvető kérdés egy demokráciában, hogy mi számít a közérdekű adatokhoz való hozzáférés korlátozásának. Az, hogy – példának okáért - az Egyesült Államokban az elmúlt években az e tárgyú megkeresések közel egynegyedének kiadását megtagadta a szövetségi kormány, vagy az, hogy az állam igazságos hozzájárulást követel azon szervezetektől, akik hasonló jogállású társaikhoz képest az adatok kikérésével többszörösen megterhelik a költségvetést.

    Utóbbi aligha minősül jogellenes korlátozásnak, hiszen senkit nem zár el az új jogszabály a közérdekű adatigényléstől, csupán költség hozzájárulást vár el aránytalanul nagymennyiségű anyag kikérése esetén.
Mondjuk ki bátran: egy szűk kör már-már visszaélésszerűen él ezen jogosultságával. Ráadásul e szervezetek külföldi finanszírozása azt is megkérdőjelezi, hogy az így kikért adatok virtuális értelemben vajon megállnak-e a jogosultak körén, azaz Magyarország határain belül. És itt már nemzetbiztonsági kérdésről van szó.

    Kiadó: Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.