2015. július 15., szerda 16:23

A Nemzeti Örökség Intézete közleménye
    Budapest, 2015. július 15., szerda (OS) - Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) közleménye a Megamorv-Petőfi Bizottság Egyesület "Petőfi-emléknap" témájában.

    A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) 2015-ben már több alkalommal tárgyalt a témában, és korábban is egyhangúlag úgy döntött, hogy kitart állásfoglalásai, illetve a 29/2015. számú határozata mellett, miszerint továbbra is elfogadja a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleményét, ennek megfelelően nem fogadja el a Megamorv-Petőfi Bizottság Egyesület állításait és nem támogatja kezdeményezéseiket sem.

A NÖRI – a védett sírok feletti rendelkezési jog gyakorlójaként – csak a nemzeti sírkert részeként védett sírok vonatkozásában ad engedélyt betemetésre. Jelen esetben tehát nem adhat, és így nem is adott ki semmiféle engedélyt a tervezett temetéssel kapcsolatban.
A Fiumei úti temetőben található Petőfi-család síremlékének megnyitására vonatkozó kéréseket – az MTA állásfoglalását elfogadva – mind az NEKB, mind a NÖRI konzekvensen elutasította az elmúlt 15 év folyamán.
A temetéssel kapcsolatos konkrét kérdésekben sem a NÖRI, sem az NEKB nem illetékes.

    Kiadó: Nemzeti Örökség Intézete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.