2015. augusztus 31., hétfő 15:20

A Magyar Liberális Párt közleménye
    Budapest, 2015. augusztus 31., hétfő (OS) - Liberálisok: 35 éve alakult meg a lengyel Szolidaritás

    35 évvel ezelőtt, 1980. augusztus 31-én írta alá Lech Wałęsa, az Üzemközi Sztrájkbizottság elnöke és Mieczysław Jagielski miniszterelnök-helyettes azt a megállapodást, amely alapján megalakulhatott a  Szolidaritás Független Önkormányzó Szakszervezet. A munkások akkori követelései közül egyik sem volt önmagában rendszerbontó, ám együtt mégis megroppantották a rezsimet.

A Szovjetúnióban, illetve a szovjet érdekszférába tartozó ún. szocialista országokban a Szolidaritás megalakulása előtt nem működhetett a párttól független szervezet. A Lengyel Egyesült Munkáspárt kénytelen volt tudomásul venni, bár képtelen volt belenyugodni, hogy léteznek általa nem irányítható struktúrák. Jaruzelski puccsa néhány évre még biztosította a kommunista párt hatalmát, de a "80-ban 10 millió tagot számláló Szolidaritás mozgalmat nem tudták megtörni. Az internálások bebörtönzések dacára Közép-Kelet Európa legnagyobb és legtekintélyesebb ellenzéki szervezete maradt, és a "89-es, részben szabad választás után a térség első ,,ellenzéki" kormányát alakíthatta meg.

A 80-as évek lengyel rendszerbontói példaként állhatnak a mai Magyarország ,,rendszerbontói" előtt is, emlékezzünk tehát ma azokra, akik lépésenként, egymás iránt szolidaritást vállalva bontottak le egy pártállami rezsimet.

    Kiadó: Magyar Liberális Párt

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.