2013. október 9., szerda 18:34

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleménye
    Budapest, 2013. október 9., szerda (OS) -

A Szeged-Csanádi Egyházmegye a Népszabadság Online (Nol.hu) által közölt hírekben értesült arról, hogy adónyomozók feljelentés alapján rajtaütésszerűen jelentek meg az Egyházmegye hivatalában. A hír azzal teljes, hogy ezzel egy időben a Gál Ferenc Főiskolán is ugyanez történt. Az Egyházmegye azt valószínűsíti, hogy a feljelentő(k) nem politikai szándékkal járt(ak) el, hanem pszichiátriai kezelés alatt álló, vagy arra szoruló személy(ek)ről van szó.
A Nol által közölt háttér információ azonban egyértelműen tudatlanságból, alattomos szándékkal elkövetett, félretájékoztatást tartalmazó támadás a Szeged-Csanádi Egyházmegye ellen, melyet az köszönettel fogad.
A Szeged-Csanádi Egyházmegye örömmel és készséggel működik együtt a NAV nyomozást végző munkatársaival, és kifejezi háláját szakszerű munkavégzésükért, abban a meggyőződésben, hogy bizonyos értelemben vett közszereplőként nemcsak becsületesnek kell lennie, hanem annak is kell látszania; a nyomozás lezárását követően várhatóan ezt igazoló dokumentummal is rendelkezni fog. Az pedig, hogy a Gál Ferenc Főiskolán a munkatársak egy napig fegyvert viselő személy társaságában dolgozhattak, növelte biztonságérzetüket.
A Szeged-Csanádi Egyházmegye a nyomozást lezáró határozat kézhezvételét követően szívesen ad tájékoztatást az ügy részleteiről és tanulságairól, és ha arra térítés ellenében lehetőséget kap, a szegedi Reök Palotában alkalmi kiállításon is bemutatja az ügy érdekesebb dokumentumait.

Szeged, 2013. október 9.

--------------------------------------------------------------------- -----

2014. április 4., péntek 15:13

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. április 4., péntek (OS) - Valótlan állításokat tartalmaztak a Népszabadság Zrt. tulajdonában álló nol.hu online médiumban, az origo.hu-n és az Index hírportálon a 2014.03.22-én, az RTL Klub híradó esti kiadásában 2014.03.24-én, a hvg.hu-n 2014.03.26-án megjelent híradások a Szeged-Csanádi Egyházmegyével és Kiss-Rigó László püspökkel kapcsolatban.

Valótlanul állították, hogy Maronka Lajost a püspök "kirúgta" a munkahelyéről, és hogy miatta elveszítette a lakhatási lehetőségét, mivel jelenleg is egyházmegyei alkalmazásban áll, és jelképes összegű díj ellenében egyházmegyei tulajdonú bérleményben lakik. Valótlan az a híresztelésük is, hogy Kovács József általános helynök lefoglalta volna Maronka Lajos számítógépét és abban személyes adatokat és levelezést keresett volna. Nem felel meg a valóságnak, hogy kényszerítés vagy más bűncselekmény miatt nyomozás indult volna a püspök és az általános helynök ellen. Valótlanul állították, hogy "hajsza" indult az Egyházmegyében a "lehetséges bejelentők", így Maronka Lajos után.

2014. április 4., péntek 15:14

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. április 4., péntek (OS) -

A valós tényeket hamis színben feltüntetve tévesen sugalmazták azt, hogy az Egyházmegye területén az egyházi épületek felújítására azért nem jut pénz, mert a püspök jogellenes magatartással egyéb célra használja fel a pénzügyi forrásokat. A téves sugalmazással ellentétben sok új építés és felújítás valósult meg, és a szegedi Dóm felújítására jóval azelőtt kötöttek szerződést, hogy a fejlesztési ügyek felügyelete a Miniszterelnökséghez került volna.
    Kiss-Rigó László püspök és Kovács József általános helynök az őket érintő valótlan állítások miatt helyreigazító közlemény közzétételét kérték az érintett médiumoktól, és további jogi lépéseket tesznek a médiumokkal, illetve a cikkek szerzőivel szemben.

Szeged, 2014. április 4.

2014. május 12., hétfő 15:08

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleménye
    Budapest, 2014. május 12., hétfő (OS) A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleménye a szegedi Dóm felújítására szóló vállalkozói szerződés aláírásáról

A Szeged-Csanádi Egyházmegye DÓM Fejlesztő- és Turisztikai Szolgáltató Szervezete megkötötte a kivitelezővel szegedi székesegyház felújítására szóló vállalkozási szerződést, aminek alapján elindulhatnak a kivitelezési munkák.

A Dél-alföldi Regionális Operatív program keretében a szegedi Dóm turisztikai vonzerejének fejlesztését célzó programra elnyert támogatásból nettó 1.673.785.835 Ft-ot fordítanak a Dóm, a Dömötör-torony, a Nemzeti Pantheon egy részének és a vendégfogadás céljait szolgáló udvarnak a felújítására. A támogatás többi része biztosítja az egyházmegye szegedi központjába érkező látogatóknak, turistáknak szóló kiállítások és rendezvények létrehozásának költségeit. A felújítást a lefolytatott uniós nyílt közbeszerzési eljárásban a "K+W DÓM" Konzorcium néven nyertes Kalotherm Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. végzi el 2015. május végéig.

Szeged, 2014. május 12.

------------------------------------------------------------------

2015. szeptember 12., szombat 06:10

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. szeptember 12., szombat (OS) -

A The Washington Post című amerikai napilap a közelmúltban egy Kiss-Rigó László püspökkel készült telefonbeszélgetés tartalmát, a legfontosabb állításokat kihagyva, másokat erkölcstelenül eltorzítva közölt cikkében. Erre a cikkre hivatkozva számos sajtóorgánum arra az állításra vetemedett, hogy komoly nézeteltérés van Ferenc pápa és a magyar püspök között.
     Valójában a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke minden őt megkereső sajtóorgánumnak azt hangsúlyozza, hogy Ferenc pápa minden jószándékú ember, elsősorban minden katolikus élő lelkiismereteként annak az evangéliumi felhívásnak, parancsnak a teljesítésére figyelmeztet, mely kétezer éve megfogalmazódott. Ennek értelmében kötelességünk fajtól, nyelvtől, vallástól, szimpátiától vagy anyagi helyzettől függetlenül, minden lehetséges módon segítségére lenni bármilyen testi, lelki, szellemi nyomorban, illetve szenvedést okozó körülmények között élő embertársunknak. Szerénytelenség nélkül állítható, hogy ebben a Szeged-Csanádi Egyházmegye közössége élen jár. Ami azonban napjainkban Magyarország déli határainál történik, az elsősorban nem menekültügyi kérdés. Ez a helyzet éppen a Ferenc pápa által sürgetett összefogással orvosolható. Az eddig nem tapasztalt probléma az a folyamatos, egyre erősödő migráns hullám, mely inkább egy irányított, szervezett, tömegek megtévesztésével és bűnszervezetek által támogatott, végső kizsákmányolásával járó népvándorlás, ami enyhébb esetben kulturális invázióba csap át. Mindennek a Szeged-Csanádi Egyházmegyében tapasztalható körülményeiről és veszélyeiről Kiss-Rigó László püspök a Nunciatúra kérésére tájékoztatta Ferenc pápát is.

2015. szeptember 12., szombat 06:10

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. szeptember 12., szombat (OS) -

A Szeged-Csanádi Egyházmegye a migráns kérdés tágabb kereteiben számos szolidaritásból fakadó tevékenységet végez évek óta. A püspökség már hosszú ideje - évente több mint 15 millió forinttal - támogat teljeskörű ösztöndíjjal Indiából és Afrikából érkező szegény sorsú diákokat (köztük egy muzlim diákot is) a Szegedi Tudományegyetemen és a Gál Ferenc Főiskolán, akik orvosi diplomát szerezve térnek vissza hazájukba. Az elmúlt három évben az egyházmegye több mint 30 millió forinttal járult hozzá Indiában, a rászoruló közösségek részére templom és iskola építéséhez. A Szeged-Csanádi Egyházmegye egy évvel ezelőtt informális csatornákon keresztül felajánlotta ezer szíriai menekült keresztény számára az elhelyezést. Nekik a mai napig nem sikerült közel sem kerülni a schengeni határhoz.
     A felajánlás továbbra is él azok számára, akik jogszerűen érkeznek, regisztrálnak, kérelmezik és megkapják a menekült státuszt, és Magyarországon kívánnak letelepedni. Immár három éve működteti saját fenntartásában az egyházmegye azt a befogadó otthont, mely évi átlagban négyszáz, kísérő nélkül érkező kiskorú migránsról gondoskodik -  pedagógust, tolmácsot, orvost, mentálhigiéniás szakembert is biztosítva számukra. Az Egyházmegyei Karitász önkéntesei az országos szervezettel és a hatóságokkal együttműködve jelen vannak sátraikkal a röszkei határnál. Itt egészségügyi ellátást biztosítanak önkéntes orvosokkal, adományokat gyűjtenek és osztanak, valamint a migránsok melegedését, megpihenését biztosítják. Az egyházmegye egy alkalmas épületet ajánlott fel továbbá a szükségszerűen nagyobb létszámban jelenlévő rendőrök elszállásolására, akik óriási pszichikai nyomás alatt, sokszor hatalmas önuralmat tanúsítva végzik jogszerűen és emberségesen munkájukat.

2015. szeptember 12., szombat 06:10

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleménye (3. rész)
    Budapest, 2015. szeptember 12., szombat (OS) -

Azt az egyházi közösséget, mely hosszú ideje a fenti tevékenységeket végzi, s amely évek óta Keresztény Roma Szakkolégiumot működtet, főleg magukat cigánynak valló egyetemisták részére, s melyet alig egy éve a Jobbik szimpatizánsai hevesen támadtak, amiért kinyilvánította, hogy rászorulók részére lakóparkot épít - nehéz lenne rasszistának, idegengyűlölőnek bélyegezni. Ez csak előre megfontolt, aljas szándékkal lehetséges. A DK szegedi szervezete a tények ismeretében szintén lesre futott, sántikált és öngólt vétett a minap a szegedi Püspöki Székház előtti rendezvényével és nyilvánvalóvá tette saját képmutató álszentségét.
     Azt is ki kell mondanunk, hogy a jelenlegi bevándorlók jelentős része nagyobb összegű készpénzzel rendelkezik, mint ami egy magyar rendőr féléves fizetése. Sokan közülük magabiztosan, agresszív módon viselkednek. Többször megfigyelhető, hogy gyerekeket "pajzsként" próbálnak használni. Előfordult, hogy az irdatlan mértékű szemét közös felszedésére szólító  felhívásra azt válaszolták: "Szedjék fel a keresztények, azért vannak". Számos migráns tudatosan jelét sem adja a minimálisan elvárható alkalmazkodásnak.

2015. szeptember 12., szombat 06:10

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleménye (4. rész)
    Budapest, 2015. szeptember 12., szombat (OS) -

A humanitárius és karitatív szempontok mellett figyelembe kell venni a jelenlegi népvándorlás másik veszélyét is: a felgyorsuló, erőszakos kulturális invázió következtében egyes európai országokban a társadalom identitásának elvesztését vagy megváltozását. Európában azok az ideológusok és politikusok, akik eddig is figyelmen kívül hagyták, tagadták vagy támadták a keresztény gyökereket, az egyetemes értékektől való egyenlő távolságtartásra hivatkozva, valójában az értékmentesség diktatúrájának kiépítésére törekednek. Ők most képmutató módon, tehetetlenül szemlélik az eseményeket. Mások, egyre többen Európa szerte, például Magyarországon, minden elvakult ideológiától és pártpolitikai szemponttól függetlenül azt az egyenes, szolidáris, keresztény, ésszerű, áldozatoktól sem mentes önvédelmi stratégiát támogatják, melyet leginkább a magyar miniszterelnök képvisel és valósít meg.