2015. október 7., szerda 08:13

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2015. október 7., szerda (OS) - A Fidesz szerint tisztességes munkáért is csak tisztességtelen bér jár

    A tisztességes munka napján a magyar dolgozóknak semmi oka nincs az ünneplésre: amíg tisztességesen dolgozók több mint fele keres a létminimum alatt, addig csak vágy marad a munka megbecsülése. Az LMP szerint a probléma oka, hogy a magyar kormány azt hirdetve akar érvényesülni a gazdasági versenyben, hogy a magyar munkaerőnek tisztességes munkáért elég tisztességtelen bért fizetni.

A kormány az elmúlt öt évben tudatosan növelte a munkavállalók kiszolgáltatottságát és csökkentette a bérüket: elég csak az új munka törvénykönyvére, a leépülő munkaügyi ellenőrzésekre, az alacsony kereseteket sújtó új adórendszerre, a befagyasztott közalkalmazotti fizetésekre, vagy a béreket tudatosan lefelé szorító közmunkaprogramra gondolni. Mára azonban végképp kiderült, hogy a fenti lépések mögött húzódó összeszerelő-üzem gazdaságpolitika zsákutca, ami elszegényedéshez és kivándorláshoz vezet.

Az LMP szerint a növekvő dolgozói szegénység nem az ország helyzetéből következő szükségszerűség, hanem a kormány felelőssége. A párt azt várja a kormánytól, ismerje el az eddigi kudarcokat, és tegyen lépéseket a milliókat sújtó jelenség felszámolásáért: elsőként a rekordmagas adókat csökkentve emelje a minimálbért a létminimum szintjére, kezdje meg a bértárgyalásokat, és fogjon neki a közalkalmazotti bérek olyan mértékű emelésének, ami mellett van esély a kivándorlás megakadályozására.

Szél Bernadett,
az LMP társelnöke
    
     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.