2015. december 22., kedd 12:46

A Magyar Orvosi Kamara közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. december 22., kedd (OS) - A Fejér Megyei Szent György Kórház orvosai is akciót indítanak

    A Fejér Megyei Szent György Kórház orvosai 2015. december 21-én – a szegedi kezdeményezés gondolatiságával összecsengően, ám önálló indíttatásból – a következő nyilatkozatot juttatták el a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Területi Szervezetéhez:
Felhívás a magyar egészségügy működési problémáinak rendbetételére

A magyar orvostársadalom választott képviselői, a MOK 2015. novemberi Országos Küldöttgyűlésén Nyilatkozatot fogadtak el az egészségügy sajnálatos helyzetéről, melynek minden megállapításával azonosulunk.
Miközben az ország egyre jobban teljesít, az egészségügyre történő GDP arányos ráfordításunk még a Visegrádi Négyek átlagához mérten is 2%-os lemaradásban van.
Ugyanakkor hazánk lakosságának morbiditási és halálozási mutatói igen rosszak, a magyar emberek életkilátásai az európai átlagtól lényegesen elmaradnak.

Ehhez képest az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsülése, bérezése nemzetközi összehasonlításban a rangsor legvégén található. Ezért elvándorolnak – nemcsak az orvosok, a szakdolgozók is – külföldre vagy más szakmákba. Az egyre kevesebben maradtak rég nem tudnak felelősséget vállalni a betegellátás biztonságáért, számos helyen abszolút hiányhelyzet alakult ki. Ennek valamilyen szintű kezelésére tűzoltás-jellegű kényszerintézkedések születnek, amelyek bérfeszültséget generálnak, megosztanak és szembeállítanak dolgozói rétegeket. Ez nem lehet cél! Ezek ellen tiltakozunk és ragaszkodunk a Nyilatkozatban megfogalmazott általános és minden rétegre kiterjedő arányos bérrendezésre.

     Kiadó: Magyar Orvosi Kamara

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.