2016. február 1., hétfő 12:20

A Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2016. február 1., hétfő (OS) - Segítség droghasználó várandós nők részére – hozzászólásunk a törökszentmiklósi túladagolásos esetekhez (1. rész)

    A Józan Babák Klub droghasználó várandós nőket, szülőket és gyermekeiket segítő szolgáltatás munkatársaiként fájdalommal értesültünk arról, hogy a napokban Törökszentmiklóson dizájner drogok használata miatt életveszélyes állapotba került két kismama császármetszéssel világra hozott újszülöttei elhunytak.

Az eset kapcsán több alkalommal nyilatkozott dr. Zacher Gábor, a Honvéd Kórház főorvosa. Az ismert médiaszemélyiség úgy vélte, egy várandósként drogot használó nő "semmiféle felelősségérzettel nem bír", "nem ismeri fel valójában ezt a helyzetet", azaz a várandósság helyzetét, és "egyáltalán, hogy érdemli meg az ilyen ember, hogy lehetősége legyen arra, hogy gyereket szüljön".

Saját tapasztalatunk ennek teljességgel ellentmondó. A szerhasználó, köztük dizájnerdrog-használó várandósokat célzó, idén tízéves programunkban megjelenő nők általában pontosan felismerik kritikus helyzetüket, más drogfogyasztó emberekhez képest szokatlanul motiváltak a fogyasztás mérséklésére vagy abbahagyására, emiatt – megfelelő segítői közreműködéssel – szakellátásokba példátlanul magas, évente 96-98%-os arányban bekapcsolódnak. Ilyen szintű együttműködési készség semmilyen más szenvedélybeteg-csoportban nem tapasztalható, kiváltója pedig a magzatokkal szemben viselt felelősség felismerése, a kezelések érettük történő vállalása.

     Kiadó: Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.