2016. február 1., hétfő 12:20

A Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. február 1., hétfő (OS) - Segítség droghasználó várandós nők részére – hozzászólásunk a törökszentmiklósi túladagolásos esetekhez (2. rész)

    A Józan Babák Klub 2006 óta kétszáznál több intravénás (injektáló), illetve többtucat dizájner drogot fogyasztó, tehát súlyosan veszélyeztetett várandós nőt és magzatát vette gondozásba. E körben egyszer se fordult elő haláleset, se magzati fejlődési rendellenesség. A kedvező eredményeket a korai gondozásba vételnek, a szakszerű beavatkozások megszervezésének, a kismamák kimagasló együttműködési készségének tulajdonítjuk.

Meggyőződésünk, hogy a droghasználat miatt veszélyeztetett magzatok egészségét, olykor életét elsősorban azzal védelmezhetjük, ha minden várandós nő számára megismertetjük az igénybe vehető ellátásokat, és bizalmat ébresztünk azok iránt. Ez mindannyiunk feladata és kötelessége, különösen is hivatásos segítőként. A becsmérlő, megbélyegző állítások hangoztatása ezzel szemben hátráltatja az ellátásba kerülést, így végső soron növeli az ilyenkor amúgy sem csekély kockázatot.

Magyarországon csak szakértői becslés áll rendelkezésre a droghasználat várandósság alatti előfordulásáról. Eszerint problémás, súlyosan veszélyeztető szerhasználat, ide értve az alkoholét is, évente többszáz, alkalmi használat évente többezer várandósságot érint, míg a dohányzó kismamák száma minden évben tízezres nagyságrendű.


     Kiadó: Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.