2016. február 9., kedd 09:56

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. február 9., kedd (OS) - Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszterének első helyettesével, Jevgenyij Gromikoval tárgyalt Moszkvában. A találkozón az orosz–magyar mezőgazdasági együttműködés aktuális kérdéseit vitatták meg.

    A magyar vetőmag-nemesítőket jelenleg is elismerik Oroszországban – nemesített kukorica vetőmag területen a közelmúltban mintegy hatvan, magyar szakemberek által nemesített fajta került bejegyzésre. Az orosz miniszterhelyettes szerint a tudományos és technológiai együttműködés mellett az orosz piac számos, az embargó hatályán kívül eső termék esetében lehet potenciális felvevőpiac, ilyen például a bor, pulyka, kacsa és a liba.

Az orosz–magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari kapcsolatok erősítése és támogatása a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt feladata. Ezzel kapcsolatban Nagy István tájékoztatta tárgyalópartnerét arról, hogy 2016. február 18-án, Budapesten Magyar–Orosz Regionális Mezőgazdasági Fórumot szervez a tárca, ahová előzetesen már hét orosz régió is bejelentkezett.

A találkozón megállapodás született arról, hogy a magyar–orosz mezőgazdasági munkacsoport soros ülését idén májusban Budapesten rendezik meg.

Nagy István miniszterhelyettes ellátogatott a PRODEXPO 2016 Nemzetközi Élelmiszeripari, Ital és Nyersanyag Kiállításra is. Az egyik legnevesebb és legnagyobb oroszországi szakkiállításon a 170 m2-es magyar standon 13 kiállító képviselte hazánkat.


     Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.