2016. február 15., hétfő 11:50

A Magyar Munkáspárt közleménye (1. rész)
    Budapest, 2016. február 15., hétfő (OS) -

Támogatjuk a pedagógusok harcát!
A Magyar Munkáspárt támogatja a pedagógusok meghirdetett tüntetését. Az oktatási rendszerben sok gond van. A pedagógusok sok problémával küzdenek. A hatalommal nincs érdemi párbeszéd. Jogos, hogy a pedagógusok az utcán adnak hangot elégedetlenségüknek.
A szocializmustól jól működő oktatási rendszert örököltünk. A pedagógusnak volt társadalmi rangja, anyagi biztonsága, középosztálynak megfelelő életszínvonala. Biztos értékrend volt, rendes iskola, normális munkafeltételek. A kapitalizmus ezt a rendszert verte szét.
2013-ban az oktatásra a GDP 3.9 százaléka ment. Kevesebb, mint korábban, kevesebb, mint más országokban. Az oktatás csak részben ingyenes, és a járulékos költségek jelentősen nőnek. A szegények gyerekei egyre kevésbé tanulhatnak. Az általános műveltség szinte zuhan. A pedagógusok társadalmi és anyagi helyzete rohamosan romlik.
Az oktatási rendszert az elmúlt 26 évben uralkodó kormányok tették tönkre. Az Antall kormány nagy múltú iskolákat adott vissza az egyháznak, a többi iskola működését az önkormányzatokra bízta. A Horn kormány az oktatást piaci szereplővé tették. Kvótákat határoztak meg annak érdekében, hogy kevesebb iskola, kevesebb pedagógus több gyereket tanítson. A Medgyessy-Gyurcsány kormány bevezette a kétszintű érettségi rendszert, melyben fölöslegessé válik a tanár, buta marad a gyerek, és egyre jobban meg vannak terhelve mindketten. A Fidesz kormány csorbította az igazgatók és a nevelőtestület önállóságát.

Kiadó: Magyar Munkáspárt