2016. február 25., csütörtök 08:26

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye
    Budapest, 2016. február 25., csütörtök (OS) -

    Kommunista hatalombirtokosok – 1956

Kommunista hatalombirtokosok – 1956 címmel – a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) honlapján – mától olvashatóak azoknak a személyeknek az életrajzai, karrierpályái, akik a forradalom kitörésétől az 1963-as általános amnesztia kihirdetéséig a forradalom vérbefojtásában és az azt követő megtorlásban szerepet játszottak.
A szerteágazó, intézményközi együttműködésben végzett kutatómunka első eredményeit, mintegy 450 pályarajzot mutatunk be a nyilvánosság számára. Összeállításunk tartalmazza az 1956 utáni szűkebb és tágabb értelemben vett pártvezetést, elkészültek továbbá az 1956–1962. közötti állambiztonsági vezetők pályarajzai. Megkezdtük a megtorlás végrehajtásában részes tárcák és fegyveres testületek vezetői, valamint a forradalom résztvevőivel szemben indított büntetőperekben ítélkező bírák életrajzainak elkészítését.
Az összeállításban szereplők egy része a hatalmi struktúrából fakadóan, az általa betöltött funkció révén volt a megtorló gépezet működtetője, míg mások személyükben, közvetlenül is szerepet vállaltak a megtorlásban.
A most közreadott portrésorozat csupán a kutatás első eredménye, amely további életrajzokkal egészül ki a következő hónapokban.
Az idei esztendőben – az 1956-os emlékévhez kapcsolódva – a NEB új eredményeivel folyamatosan bővíti, frissíti a kommunista hatalombirtokosok bemutatását. A dokumentumok a NEB honlapján, a Tudástár menüpontban olvashatóak: http://www.neb.hu/hu/kommunista-hatalombirtokosok-1956.

     Kiadó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.