2016. április 19., kedd 16:51

Budapest Főváros Levéltárának közleménye
    Budapest, 2016. április 19., kedd (OS) - Budapest és Nagyvárad kulturális kapcsolatai a Varadinum Fesztivál keretében, Budapest Főváros Levéltára Ybl Miklós életművét bemutató kiállításával gazdagodtak.

    A nagyváradi vár (Románia) ad otthont az Ybl Miklós életútját bemutató kiállításnak. 2014-ben országos programsorozat keretében emlékeztünk meg a nagy mester születésének 200. évfordulójáról. Budapest Főváros Levéltára – a több mint 6 ezer tervet magába foglaló Ybl-hagyaték őrzője – közreműködésével két kiállítás megrendezésére került sor. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karával és a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központtal együttműködésben az Építéstudományi Kar hallgatói által az alkotott makettkiállításon Ybl szakrális épületei, kastélyai, palotái és középületei mellett korabeli szerkezeti részletek is megelevenedtek az aprólékos gonddal készített hallgatói munkákon. A BME Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszékkel való együttműködésben megvalósult "Ybl – épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig" című kiállítás a 19. századra jellemző hangulatot, építészeti teret idéz meg. A két kiállítás sikerét mutatja, hogy az emlékév lezárása óta sem csökken az érdeklődés irántuk: az országjárást a makettkiállítás indította, eddig 10 településen fordult meg. Nagyvárad az első határon kívüli állomás, és a harmadik alkalom, amikor a két kiállítás együttesen kerül bemutatásra. http://mlp.archivportal.hu/hu/blog/ybl-miklos-epuleteit-bemutato-kiallitas-nagyvaradon/

     Kiadó: Budapest Főváros Levéltára

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.