2016. április 30., szombat 13:20

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2016. április 30., szombat (OS) - A DK két hete hívta fel a figyelmet az EU-s pénzből történő, röntgenbeszerzéseket érintő többmilliárd forintos korrupcióra. A DK azóta közbeszerzési dokumentumok és szerződések tucatjait vizsgálta át.

        Úgy tűnik, hogy az eddig átvizsgált szerződések 32 milliárd forintjának mintegy harmadát, összesen 10 milliárd forintot lophattak el. A folyamatot egyetlen röntgentípus beszerzésén keresztül mai sajtótájékoztatóján mutatta be a DK.
     Az Orbán-kormány külön-külön, kórházakra bontva írta ki az uniós pályázatokat röntgengépek beszerzésére. A közbeszerzéseken mindig egy pályázó indult és nyert. Jellemzően nem a nagy gyártó cégek, hanem kis közvetítőcégek. Ezek mindig éppen annyiért adták el ugyanazokat a röntgengépeket, amennyiről a pályázat szólt.
Ugyanaz a röntgenberendezés:
     • a Szent István Kórházban még 71 millióba
     • a Siófoki Kórházban 75 millióba
     • a Toldy Ferenc Kórházban már 98 millióba
     • az Uzsoki Kórházban pedig 159 millióba került
Mindig annyiba, amekkora EU-s forrást írt ki rá a kormány. Az ellopott 10 milliárd forintból közel 11 ezer csípőprotézis-műtétet lehetne elvégezni. Erre ma éveket kell várni.
     A DK uniós vizsgálatot kezdeményezett és most Lázár Jánoshoz és Seszták Miklóshoz fordul: miért adtak milliárdos közbeszerzéseket egyedül pályázó kis közvetítőcégeknek. Tudni akarjuk, hogy azért történt-e ez, mert fideszes érdekeltség lehet a 10 milliárdot bezsebelő cégek mögött.

Varju László országgyűlési képviselő, DK

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.