2016. május 10., kedd 11:48

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye
    Budapest, 2016. május 10., kedd (OS) - Kudarcba fulladt az inváziós fajok elleni közös európai fellépés.

    Az EU invazív idegenhonos fajokkal foglalkozó IAS albizottsága a visszaszorítandó, egészségre és környezetre ártalmas fajok listájáról törölte a parlagfüvet.

Az ülésen az FM delegáltja is részt vett, aki a magyar természetvédelem hivatalos honlapján így nyilatkozott: "Mivel minden jelentősebb hazai konfliktust jelentő növényfaj jelölését sikeresen megakadályoztuk (nem szerepelt még vita alapként sem a fehér akác jelölése, míg a szintén széles körben elterjedt és hazai szinten megfelelően szabályozott kezelésű parlagfű a vita során kihullott), Magyarország támogatni tudta a jegyzék elfogadását."

Ennek pl. az a következménye, hogy a hazánkkal szomszédos államokban, ahol nincs parlagfű elleni védekezés és törvényi szabályozás, korlátlanul jöhet a pollenszennyezés.

A döntést befolyásoló gazdasági érdekcsoportok nemcsak az egészségre veszélyes parlagfüvet vétóztatták meg, hanem szinte valamennyi Közép-Európában ökológiai kárt okozó fajt (így a Magyarországon rendkívül agresszíven viselkedő aranyvesszőt, selyemkórót, japánkeserűfüvet, gyalogakácot, bálványfát, ezüstfát) is.

Egyesületünk felkérte az Allergia-Parlagfű Kerekasztalt, hogy fogalmazzon meg egy levelet az EU albizottság elnöke számára, amelyben kéri a parlagfűnek, mint az EU-polgárok egészségét kiemelten veszélyeztető, idegenhonos fajnak a listára való felvételét és hogy közérdekű levélben kérje ki az FM-től az ezügyben képviselt álláspontját.

     Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.