2016. május 17., kedd 14:21

A Magyar Néprajzi Társaság közleménye
    Budapest, 2016. május 17., kedd (OS) - Az MNT Néprajzi Gyűjtő szakosztálya a IV. Tradíció Gyűjtő Pályázat eredményhirdetésére ünnepi konferenciát tart Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

        A Kárpát-medence önkéntes néprajzi gyűjtői évenkénti seregszemléjükön hagyományaink újra felfedezésével és jelenkori jelenségeink leírásában való jártasságukkal mutatkoznak be.
A szakma és a laikus gyűjtők egyetlen találkozási lehetőségén a zsűri által kiválasztott legjobb pályázók előadásai hallhatók, és megtekinthetők a legsikerültebb néprajzi gyűjtések tárgyai is.
Az amatőr néprajzi gyűjtők saját falujukban és kisvárosaikban nemcsak fölfigyelnek lakóhelyük régi, és az ő munkájuk nélkül gyakran feledésre ítélt értékeire, hanem időt és energiát nem sajnálva az írás és fénykép, a hangos és mozgóképes rögzítés segítségével részletesen dokumentálják is azokat az utókornak. Ők azok, akik felkarolnak egy kiveszőfélben levő helyi szokást, vagy rögzítik a tárgyalkotási folyamatot, mások helyi táncokat és dalokat tanítanak újra a közösségükben, vagy papírra vetik nagyszüleik emlékeit.
A legkevesebb, amivel a szaktudomány segíthet: elhelyezi a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumában, és kutathatóvá teszi a Tradíció Pályázatra benyújtott és a néprajzkutatók által zsűrizett értékes gyűjtéseket.
A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott Tradíció Pályázat programjairól itt találhatók részletek: http://tradicio.weebly.com
Tájékoztatás kapható a tradiciopalyazat@gmail.com és a www.neprajzitarsasag.hu címen.

     Kiadó: Magyar Néprajzi Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.