2016. május 27., péntek 12:42

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2016. május 27., péntek (OS) - Küszöbön a hulladék-katasztrófa! -

    Az új központi hulladékgazdálkodási rendszer miatt csőd szélén áll a hulladékgazdálkodó cégek mintegy ötöde, a nyár közepétől az ország jelentős részén leállhat a hulladékszállítás.  

Az LMP már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy működésképtelen az új központi hulladékgazdálkodási rendszer. Ezt bizonyítja, hogy nemrég a több mint száz település hulladékszállítását végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. fordult a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-hez és a katasztrófavédelemhez. A kft. arra figyelmeztetett, már júliusban nem tudják elszállítani a települések hulladékát. Ha az NHKV rövid időn belül nem fizet, nemcsak a béreket nem tudják kifizetni, de a szolgáltatás a nyár közepén le is állhat.

A központi hulladékgazdálkodó ugyan az utolsó utáni pillanatban az akut vészhelyzet hatására próbál lépéseket tenni, de a "likviditási hiány előfinanszírozásának" igénylésére rendkívül szűkös a határidő. Az LMP ezért felszólítja a kormányt, hogy a hulladékgazdálkodás lenyúlását és tönkretételét azonnal állítsák le, a feladatot ellátó cégeknek pedig biztosítsák a feladat ellátásához szükséges forrásokat, és üljenek tárgyalóasztalhoz a szolgáltatókkal és az önkormányzatokkal annak érdekében, hogy egy olyan hulladékgazdálkodási rendszer kerüljön kialakításra, amely jó szakmai színvonalon, folyamatosan fejlesztve képes ellátni a közszolgáltatást az ország egész területén.

Gerstmár Ferenc,
önkormányzati szakszóvivő

     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.