2016. június 3., péntek 16:30

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közleménye
    Budapest, 2016. június 3., péntek (OS) - Az OPCAT nemzeti megelőző mechanizmus a büntetés-végrehajtási szervezet jogszerű működését biztosító garanciarendszer fontos eleme. A büntetés-végrehajtási intézetekben tett látogatásokat követő megállapítások számos esetben segítették a büntetés-végrehajtási szervezet szakmai munkáját.

    A jelentés tervezeteket az érintett büntetés-végrehajtási intézet és az országos parancsnokság minden esetben megvizsgálja, és szakmai állásfoglalását, illetve az esetleg vitatott pontokat, ellenvetéseket eljuttatja az alapvető jogok biztosának.

A Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben több mint egy évvel ezelőtt tettek látogatást a megelőző mechanizmus munkatársai. Számos pozitív észrevétel - csökkenő zsúfoltság, javuló elhelyezési körülmények, megfelelő egészségügyi ellátás - mellett megállapították, hogy a börtön akkor egyetlen rendelkezésre álló többfunkciós közösségi helyiségében, ahol az oktatási és a szabadidős programokon túl a fogvatartotti vallási rendezvényeket is tartották, személymotozásra is sor került. Az intézet a kifogásolt gyakorlatot megszüntette, új börtönkápolnát alakított ki.

A Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben az elmúlt években közel 120 millió forint ráfordítás eredményeképpen javultak a személyi állomány munkakörülményei és a fogvatartottak elhelyezési feltételei.
     Kiadó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.