2016. június 8., szerda 09:56

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2016. június 8., szerda (OS) - Az Alapvető Jogok Biztosa sorozatos jogsértést állapított meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által üzemeltetett Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) esetében. Az FM és a Miniszterelnökség a jegyzőkre és kormányhivatalokra hárította a felelősséget

        Az ombudsman megállapította, hogy a közérdekű bejelentések vonatkozásában több esetben nem csak a tájékoztatás, hanem azok kivizsgálása, vagy az intézkedések foganatosítása is elmaradt, ami a petíciós jog, a jogbiztonság és a hatósági ügyek tisztességes intézéséhez való alapjogok sérelmére vezetett. Székely László intézkedésre kérte fel Fazekas Sándort, ám eddig nem sok minden történt.
A 2013-ban 21 millió forintból létrehozott és évről évre milliós támogatásban részesülő
https://pbr.nebih.gov.hu/pbr/Content/User/Login.aspx
honlap elvileg a parlagfüves területek gyors mentesítését szolgálná, ám kiderült, hogy a még a közérdekű bejelentések kezeléséhez szükséges minimumot sem teljesíti.

A lakosság által észlelt és a civilek által ellenőrzött és továbbított közérdekű bejelentések sorozatosan eltűntek, azokra gyakran még válasz sem érkezett, a parlagfüvesek pedig a fagyokig érintetlenek maradtak. A 30 napos határidő helyett gyakran csak télen érkezett válasz, hogy a kifogásolt területen a mentesítés megtörtént, ami ekkor már nem volt ellenőrizhető.

Az átláthatóság hiánya miatt nem lehet tudni, hogy kik úszták meg a hatósági eljárást, ill. a virágzó parlagfű esetén mérlegelés nélkül kiszabandó növényvédelmi bírságot.

     Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.