2016. június 8., szerda 09:57

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. június 8., szerda (OS) -

        A jogsértések hátterében az áll, hogy a parlagfű mentesítésben a hatóságok ellenérdekeltek, hiszen az számukra bevételt nem, csak munkát és kiadást jelent. Emiatt a parlagfüves területeknek kb. 0,5-1%-a kerül felderítésre, a pollenterhelés pedig egy évtizede stagnál sokszorosan meghaladva az egészsésgügyileg elfogadható értéket.

Az ügy az Allergia-Parlagfű Kerekasztalon át a Miniszterelnökségig jutott, de érdemi változás nem történt. Az FM és a Miniszterelnökség csak arról tájékoztat, hogy az esetek a kormányhivatalok illetve a jegyzők mulasztásai, attól függően, hogy külterület vagy belterület vonatkozásában tették-e a bejelentést. Utaltak arra, hogy amennyiben a kormányhivatalnál nem állnak rendelkezésre a szükséges források, nem tudják megfelelő minőségben ellátni feladataikat.

Ide kívánkozik, hogy a kormány megválasztása után az adófizetők parlagfű mentesítésre felajánlott SZJA 1%-ából több százmillió forintot kanyarított le a kormányhivatalok technikai fejlesztésére és közüzemi számláinak kifizetésére, majd a következő évtől kezdve megszüntette parlagfűmentesítésre történő felajánlás lehetőségét. Egy megnyert civil per után a költségvetésbe 640 millió Ft került vissza parlagfűmentesítésre, amelyet szakmai egyeztetés és koncepció nélkül azonnal szétszórtak. Forráshiányra tehát nem lehet hivatkozni.

A PPNE elvárja, hogy az FM az idei szezonban véget vessen a jogsértéseknek és az ezt szolgáló változásokról adjon tájékoztatást!

     Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.