2016. június 25., szombat 14:31

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2016. június 25., szombat (OS) - Az Európai Unió sorsa az európai vidék jövőjének helyzetén múlik -

    A Brexit eredményei rámutatnak: a vidéki Európa a legnagyobb vesztese az EU elhibázott működésének. A nagytőke érdekképviseleti politikája – a tőke előnyben részesítése az emberekkel szemben –, elbukott. Ahogy Magyarország EU-hoz való csatlakozásakor elvesztette jogát, hogy nemzeti hatáskörben, állampolgárai érdekében szabályozhassa a földtulajdont és a földhasználatot, ugyanígy recseg-ropog az EU vidékpolitikája és az európai vidék jövője is.

 A brit népszavazás eredménye az uniós vidékpolitika kritikája is egyben: a Brexit a vidéki térségek csalódottságán bukott el. A hozzáfűzött reményeket be nem váltó vidékstratégia megvalósítása jellemzi a magyar szakpolitikát is. A Fidesz 2013-as földforgalmi törvénye és 2015-ös termőföld-privatizációja egy inkompetens minisztérium irányításával milliárdos érdekkörök felé terelte a hazai termőföldet. Következménye a vidéki élet ellehetetlenülése.

 Az LMP már 2013 májusában elérte európai pártcsaládjánál, az Európai Zöld Pártnál (EGP), hogy az támogassa a földspekuláció elleni fellépést, a tőke szabad áramlásának korlátozását. Az EGP így határozatában rögzítette, hogy termőföld esetén a tőke szabad áramlásának elve helyett elsősorban a fenntarthatóságnak és a társadalmi igazságosságnak kell érvényesülnie. Az EU sürgető feladata a vidékpolitikájának újragondolása.  Európa jövője a vidéki Európa helyzetén áll, vagy bukik.

Sallai R. Benedek,
országgyűlési képviselő


     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.